Automatische loonindexering in België begrijpen

  • 04 min. leestijd
  • Latest Insights
  • Finance

 

Dit artikel werd automatisch vertaald. Je kan de originele Engelse versie hier lezen.

 

Standaard van levensonderhoud

Het doel van automatische loonindexering is om werknemers een stabiele en voorspelbare loonstructuur te bieden en ervoor te zorgen dat zij hun levensstandaard kunnen handhaven wanneer de kosten van levensonderhoud stijgen. Het aanbieden van een stabiele loonstructuur kan ook helpen om de loonongelijkheid te verminderen en ervoor zorgen dat alle werknemers in hun basisbehoeften kunnen voorzien.
 
Het is ook belangrijk om op te merken dat automatische loonindexering in België enigszins uniek is in vergelijking met onze buurlanden. Hoewel sommige andere Europese landen vergelijkbare praktijken hebben, kunnen de specifieke details en implementatie van automatische indexering aanzienlijk verschillen van land tot land.
 
Berekening van de indexering
 
Het percentage van automatische loonindexering in België wordt berekend op basis van de evolutie van de kosten van levensonderhoud, gemeten door de consumentenprijsindex (CPI). De CPI is een maatstaf voor de gemiddelde verandering in de tijd van de prijzen die consumenten betalen voor een mandje goederen en diensten.
 
Om het automatische loonindexeringspercentage te berekenen, wordt de verandering in de CPI over een bepaalde periode, meestal één jaar, bepaald. Deze verandering in de CPI wordt vervolgens gebruikt om het percentage te bepalen waarmee de lonen moeten worden aangepast om de koopkracht van de werknemers te handhaven.
Let op dat dit afhangt van de gezamenlijke commissies waarin we zitten. Voor CP 200 is dit op jaarbasis, maar voor andere CP's varieert dit.
 
Impact op bedrijven
 
In deze context verwachten alle onderzochte sectoren een daling van de winstgevendheid in de komende zes maanden, verklaarde hoofdeconoom Edward Roosens van het VBO aan het agentschap Belga. Bedrijven die de inflatie nog niet hebben doorgerekend in hun verkoopprijzen, zullen gedwongen worden om dat wel te doen, waardoor de inflatie en de prijs-loonspiraal (hogere prijzen leiden tot hogere lonen, die weer leiden tot hogere prijzen, enzovoort) verder naar de achtergrond verdwijnen. Het is inderdaad een vicieuze cirkel: als we onze verkoopprijzen verhogen, worden we minder concurrerend op de internationale markt, wat een probleem is voor onze kleine open economie.
 
De rol van HR
 
De invloed van deze automatische indexering op HR-procedures kan aanzienlijk zijn, met name op het gebied van werving. Hier volgen enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:
  • Budgettering: Bedrijven moeten een budget opstellen voor jaarlijkse salarisverhogingen als gevolg van automatische indexering. Dit kan van invloed zijn op hun vermogen om nieuwe werknemers concurrerende salarissen aan te bieden, wat hun wervingsinspanningen kan beïnvloeden.

     
  • Salarisverwachtingen: Sollicitanten in België verwachten waarschijnlijk een zekere mate van automatische indexering als onderdeel van hun salarispakket. Dit betekent dat bedrijven rekening moeten houden met deze verwachting bij het doen van aanbiedingen aan nieuwe werknemers en bereid moeten zijn om een uitgebreid en concurrerend salarispakket aan te bieden.

     
  • Salarisaanpassingen: Om het beste talent aan te trekken, moeten bedrijven mogelijk rekening houden met de kosten van levensonderhoud in verschillende delen van het land en salarissen aanbieden die deze verschillen weerspiegelen. Automatische indexatie kan ervoor zorgen dat werknemers hun koopkracht behouden, zelfs als ze verhuizen naar een duurdere regio.

     
  • Collectieve overeenkomsten: Bedrijven moeten zich bewust zijn van het effect van automatische indexering op hun collectieve arbeidsovereenkomsten. In sommige gevallen kan in deze overeenkomsten het niveau van de loonsverhogingen zijn vastgelegd waar werknemers elk jaar recht op hebben, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze overeenkomsten worden bijgewerkt om de meest recente automatische indexering weer te geven.
Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn om het beste talent te werven en een concurrerend beloningspakket voor hun werknemers te handhaven.
 
Koopkracht
 
Automatische loonindexering is een cruciaal aspect van het Belgische arbeidslandschap en weerspiegelt de noodzaak om de koopkracht van werknemers te behouden en de stabiliteit en voorspelbaarheid van loonstructuren te garanderen.
 
Het percentage van de automatische loonindexering wordt berekend op basis van veranderingen in de consumentenprijsindex en kan variëren afhankelijk van specifieke arbeidsvoorwaarden, de bedrijfstak of sector waarin werknemers werken en het beleid van hun werkgever.
 
Conclusie
 
Voor HR-professionals heeft de automatische loonindexering belangrijke gevolgen voor alle HR-processen, met name op het gebied van werving. HR-professionals moeten op de hoogte zijn van de specifieke voorwaarden van automatische salarisindexatie om ervoor te zorgen dat ze concurrerende beloningspakketten aanbieden die voldoen aan de behoeften van de organisatie en haar werknemers.
 
In het bijzonder moeten ze rekening houden met de frequentie van automatische salarisindexatie, de berekening van het indexeringspercentage en de specifieke vereisten en voorwaarden van de bedrijfstak of sector waarin ze werven.
 
Door goed geïnformeerd en proactief te zijn in hun benadering van automatische salarisindexatie, kunnen HR-professionals ervoor zorgen dat organisaties het beste talent kunnen aantrekken en behouden, en werknemers eerlijke en concurrerende beloningspakketten kunnen aanbieden die aan hun behoeften voldoen.
Terug naar het overzicht